Warmtepompen voor woonhuizen, kantoren en stallen geven lage energiekosten

 

Elke woning geschikt


Duurzame energie is in grote hoeveelheden aanwezig op aarde, echter niet alle vormen zijn rendabel te gebruiken. In Nederland, en zeker oost Brabant is de bodem zeer geschikt om energie uit te halen, maar ook om erin op te slaan. Door de zandige opbouw kunnen gemakkelijk boringen worden uitgevoerd tot grote dieptes, waardoor het mogelijk is hieruit veel energie te winnen. Door het gemak waarmee deze energie gewonnen kan worden, kunnen zelfs kleine woningen hiermee al rendabel verwarmd worden.

 

Bodem en grondwater als energiedrager

De bodem onder onze voeten is miljoenen jaren geleden ontstaan door zee-, rivier- en windafzetingen. Hierdoor is een zandige bodem ontstaan welke op ca. 2 meter onder het oppervlak verzadigd is met  water. Zowel de bodem als het grondwater hebben een temperatuur van 10 tot 12 C en zijn graag bereid hiervan wat af te staan voor nuttige toepassingen. Door middel van bodem-warmtewisselaars of bronnen kan deze energie gemakkelijk worden opgehaald en in een warmtepomp worden gestopt, om mbv een compressor op een hoger temperatuurniveau te worden gebracht. Deze compressor werkt als een fietspomp : voel na enige malen pompen maar eens onder aan de fietspomp. De samengeperste lucht is heet geworden door het samendrukken. De warmtepomp gebruikt dit principe om de temperatuur omhoog te brengen tot een niveau welke geschikt is om een woning te verwarmen of tapwater te maken.

De bodemwarmtewisselaars zijn in de bodem aangebrachte slangen waardoor water en glycol circuleren. Dit mengsel haalt de warmte uit de bodem en geeft dit af aan de warmtepomp. Door het circuleren wordt telkens nieuwe bodemwarmte opgehaald uit een onuitputtelijke energiebron.

Dit kan ook met het grondwater. Door grondwater op te pompen, door een warmtepomp te sturen en terug de bodem in te brengen, wordt bijna gratis warmte uit de bodem gewonnen zonder milieubelasting; het water wordt immers, enkele graden koeler, gewoon weer teruggepompt.

    Bodemprofiel tot 150 meter diepte met zand- en kleilagen.

Wanneer een modern gebouw gezet wordt en hierin verwarming aangebracht wordt in de vorm van vloerverwarming en warmtepomp, ontstaat een zeer rendabel systeem, omdat alleen door toevoeging van elektriciteit voor de compressor en de circulatiepompen, het CV water en tapwater kan worden opgewarmd tot 60C.

 

Voor woonhuizen met een oppervlak aan woon- en leefruimtes tot 400 m2 zijn warmtepompen beschikbaar waarin alle besturing, circulatiepompen, leidingen, boiler en koelmodule e.d. zijn ingebouwd zodat deze alleen maar hoeft te worden aangesloten op een CV verdeler en tapwatervoorzieningen. Deze warmtepompen, met een vermogen tussen 3 en 17 kW, zijn niet groter dan een koel-vriescombinatie en kunnen geplaatst worden in diverse ruimtes in huis, zelfs kelder of zolder.  

Voor woonhuizen groter dan 400 m2, kantoren en stallen zijn warmtepompen beschikbaar tot wel 90 kW. Voor nog grotere vraag kunnen deze pompen zelfs in serie worden geplaatst zodat oneindig grote systemen kunnen worden aangelegd.

 

Investering en rendement

De aanschafkosten van een warmtepomp-systeem met bodemvoorzieningen  zoals hierboven beschreven zijn hoger als de aanschaf van een CV ketel met boiler en bijkomende kosten zoals gasaan-sluiting, rookgasafvoer etc. Hiertegenover staat dat de stookkosten per jaar gehalveerd kunnen worden. Dit betekent dat de meerinvestering binnen ca. 10 jaar wordt terugverdiend, uitgaande van de huidige energieprijzen van olie, gas en elektriciteit. Bij de huidige stijging van de prijs van bv. gas, welke gemiddeld 9 10% per jaar is gestegen sinds 2000, wordt de terugverdientijd nog korter. Gezien de levensduur van een warmtepomp van ca. 25 jaar is dit dus een zeer rendabele investering.

De gemiddelde stookkosten met een gasgestookte CV-ketel bedragen voor een gemiddeld gezin van 4 5 personen ongeveer 1.500,00. De stookkosten met een warmtepomp bedragen voor ditzelfde huis ca. 750,00. Na ca. 10 jaar is de meerinvestering terugverdient en kunt u dus jaarlijks 750,00 besparen. In een periode van 25 jaren is met een warmtepomp een besparing op de energiekosten mogelijk van 15.000,-- tot 40.000,--. Dit is inclusief de indexering op de energiekosten. Na deze 25 jaar hoeft u alleen maar de warmtepomp te reviseren. De bodemvoorzieningen gaan minimaal een levenlang mee. Een CV-ketel zou dan al lang vervangen zijn.

Overweegt u een nieuw huis te bouwen, laat dan vrijblijvend een offerte maken voor de installatie van een warmtepomp met een overzicht van de bijbehorende terugverdientijd zoals in onderstaande grafiek weergegeven.

 

Voor meer informatie : Aqua Energy   Bergroosstraat 10, 5761 GA Bakel  06 2140 9069           e-mail : wvdheuvel@aquaenergy.nl    internet: www.aquaenergy.nl