Verwarm uw woning of kantoor goedkoop en duurzaam met bodemwarmte

 

Voor veel bezitters van woningen of kantoren is het gebruik van duurzame energie voor het verwarmen van ruimtes nog onbekend terrein. Zelfs installateurs zijn nog niet op de hoogte van de mogelijkheden van duurzame energie. Het is in Nederland bijna vanzelfsprekend dat ruimtes waar men woont of werkt, verwarmd worden met aardgas. Maar is dit wel zo logisch ? Er zijn andere, goedkopere, mogelijkheden om uw woonhuis, kantoor of werkplaats  te verwarmen. Aqua Energy is een gespecialiseerd bedrijf in het toepassen van duurzame energie voor verwamen en koelen van ruimtes.

 


 

Duurzame energie is niet alleen electriciteit die door energiemaatschappijen wordt verkocht onder de naam groene stroom. Ook de bodem, zon en wind, of zelfs de buitenlucht, bevatten  energie welke  te gebruiken is om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Hiervoor is alleen een simpel toestel nodig om deze energie te kunnen opnemen en om te zetten in de gewenste vorm, zoals warmte, koeling en electriciteit. Een heel simpel voorbeeld hiervan gebruikt u al dagelijks: uw koelkast.

 

Gratis energie

Waar een koelkast gebruikt wordt om producten koel te houden, kan een warmtepomp gebruikt worden om warmte te leveren voor verwarming en zelfs warm water. Uw koelkast blijft koud omdat er warmte wordt uitgehaald, niet omdat er koude wordt ingestopt. Deze warmte wordt door de koelkast aan de achterzijde nutteloos afgegeven. Een warmtepomp is speciaal gemaakt om ergens warmte uit te halen en deze wl nuttig te gebruiken. Zo nuttig zelfs dat hiermee heel hoge rendementen te behalen zijn, hetgeen betekent dat tegen weinig kosten, veel warmte of, indien gewenst, koude te verkrijgen is. Zoals een koelkast warmte onttrekt aan de producten in de koelruimte, zo onttrekt een warmtepomp warmte aan de bodem, buiten- en binnenlucht. Deze vorm van energie, door moeder aarde gratis geleverd, noemen we duurzame energie, daar deze oneindig te verkrijgen is, in tegenstelling tot olie en gas.

 

Hoog rendement

Het principe van de warmtepomp is de verkregen warmte van lagere temperatuur, om te zetten in bruikbare warmte voor verwarming en warmwatervoorziening. De kunst is om met zo weinig mogelijk energie, zoveel mogelijk warmte te produceren. De warmtepomp is in staat om 1 kWh aan electrische energie, m.b.v. bodemwarmte om te zetten in 4 kW aan bruikbare warmte. Dit is een rendement van 400%. Een gasketel van het type HR is slechts in staat om 95% van de toegevoerde energie om te zetten in warmte. Daarnaast heeft de ketel nog een milieubelastende CO- uitstoot door de rookgassen, terwijl een warmtepomp geen afvalproducten produceert.

 

Eenvoudig

De warmtepomp is net zo eenvoudig te installeren als een gasketel, en neemt nauwelijks meer plaats in. Een warmtepomp levert het warme water rechtstreeks aan uw CV installatie en levert daarbij ook nog water voor een boiler. De gasaansluiting met bijbehorende kosten kan geheel vervallen. Electriciteit in huis is voldoende. De levensduur van een warmtepomp bedraagt normaal 20 tot 25 jaar.

Door de zandige samenstelling van de bodem is Brabant bij uitstek geschikt voor het onttrekken van warmte. Dit kan op meerdere manieren: aan het grondwater of aan de bodem zelf. Grondwater en bodem hebben een temperatuur van 10 12 C. Door deze warmte uit water of bodem op te nemen en op te waarderen naar temperaturen tot 55C kan hiermee alle gevraagde warmte in woonhuis, kantoor of zelfs stallen, geleverd worden.

 

 

Omdat het systeem is gebaseerd op temperaturen tot 55C is deze met name geschikt voor verwarmingssystemen welke gebruik maken van vloerverwarming. In combinatie met een goede isolatie kan tegen ca. de helft van de normale stookkosten, uw huis verwarmt worden.

 

Voor meer informatie : Aqua Energy   Bergroosstraat 10, 5761 GA Bakel  06 2140 9069

e-mail : wvdheuvel@aquaenergy.nl    internet: www.aquaenergy.nl